WELCOME

...anda sekarang di z0n bebas melalut...(^_~)

Monday, July 27, 2009

~sehari bersama familyku~

salam...slalunye klu cti je..mesti sume 0rg mel0ncat-l0ncat kegembiraan...haaa...sma la ngn saya..aktiviti wktu cti utk ari pertama saya sperti yg dirancang...menyantap hidangan yg ENAK2 lagi SEDAP dan LAZAT seperti dlm menu yg saya pnh tulis dalam entri sebelum ini..HAHAHAHAHA (sja gelak besar2 nk bg k0wg jeles c0z ak mkn sdp kt umh..PADAN MUKA!!!!huhu..) urmmm... k0wg tau kn..???(2 pn klu k0wg bca la entri sblm ni...hehehe...). urmmm...cti ari kedua km sekeluarga nk pgi jln2 kt sp atau dgn nama pnjngnye SUNGAI PETANI smbl tgk AYAH saya yg merupakan COACH b0la sepak TERMACHO nih bwa ank2 buah dia lwn b0la kt sp...ala...kt staduim blakang sek0lah khir j0hari 2...tau kn??? urmm..klu xtaw sdh!!!!abaikan jer...huhu..(^_^) sblm pgi 2 cm biasa lah...si budak COMEL lagi CUTE ni terhegeh-hegeh nk amik gambr...huhuhu..apa???? nk kta aku prasan la 2..hahah..aku mmg perasan p0wn..huhu...bru tau ke???
ha ni la gmbr saya bersama adk2 kesayanganku...

ha...yg pakai tdg tuE dk prasan c0me..hahahahah...yg sblh tuE my br0 la...IWAN si adk prasan ensem...hahaah...0ppsss..s0rry iwan..al0ng terKUTUK la...tp nk wt cm ne... kakak borek adk rintik la...hahahah...

HMMm...yg r0ckers semacam 2 adk guE... bkn kakak taw...ILA nma dia...hahah...cntk x??? hahahah...jgn BERANI mnta n0mb0r telif0n dia taw!!!!...hahah...bkn apa...nti prasan bdk 2 kang...kembang xck0p space...s0ry dik...yg ni k.l0ng sengaja terKUTUK..hahah..

ha... lps puas bgmbr kt umh 2...km pn bt0lak la....nek keta...dlm keta 2 pn brgambar ag...besa la...bdk pulun da lma xtgk kamera...HAHAHA....isy3...spa la dia tuE...sian bt0i... meh kta tgk spa bdk 2...ha....tu dia...

0k... lps da smpai...km pn tgk b0la rmai2....ni dia ank2 didik ayh saya...ni bkn sume...ada ramai lagi...rmai bt0l ank2 ayh ni...huhu... yg unik nya...ada yang ensem..hahhhh...STOP!!.. dah mula la tu nk menggatal...isy3...tr0k!!!! ni kna miang bul0h mne plak ni....c0ver sket miera...hahhahahaha....


haaa... after pgi tgk b0la.... km pgi s0lat kt msjd pas 2 trus gi ke RFC atau bhsa pnjgnyenya RADIX FRIED CHICKEN...mkn2 d0wh... sdp ngat...hahahah....sume pakat pul0n mkn smpai licin...besa la...mkn tgh ari pn dh pkl 4 ptg..hehe...


ni dia wajah2 pul0n mkn...hahah...yg tgh minum air 2 aku la... yg si kecil bju kuning air 2 adk guE yg b0ngsu...AMRI namya...sblh dia...IMAN...als0 my br0...yg letak tgn kt kerusi 2 my m0m l0vely m0m la...yg amik gmbr ni ayh sy ler(^_^)...

ni reaksi2 PUL0N lagi JAKUN and KACAN bla tgk kamera...hahah...banyak pkataan sinonim aku bg tuE..bley check dlm kamus dewan ye...hehe...ummm... yammie...sdpnye...lapar la plak rasanya nih...huhuhu....nk mkn!!!!!!!!! sbr2..sket je ag nk abes....

next lps sume perut dah b0r0i2....km pgi s0lat n pas 2 pgi ke KARNIVAL KEDAH SEJAHTERA..kt bandar laguna merb0k tuE.... tgk pameran sket2...sempat la p0sing2 sket ngn m0t0r kt pameran MODENAS nih...tgk sket...Ecehh...cehhhhh...

km melawat festival 2 smpai ke malam...wktu maghrib km pgi s0lat kt surau dkt petr0nas dpn tapak festival tuE...and lps 2 km tgk la...artis2 jemputan nyanyi...EZAD EXIST....RAMLI SARIP..n band2 yg bru nk btapak dlm industri seni... pas 2.... km blk... nseb bek jln xjem sgt...
huhhhh!!!! letey giler....

Friday, July 24, 2009

...xabes2 dgn cuti...

hmmm..salam...
tgk brite x???tau x virus influenza A H1N1 sdg menular di malaysia ni dgn berleluasa lagi mengancam nyawa semua lapisan masyarakat dan pelabagai peringkat umur skarang??? (fuhhh pnt wt ayat p0wer2 tuE...!!!!!)jika tau anda ni mmg la rakyat atau juga bley dikatakan warganegara malaysia yg prihatin..TAHNIAH!!!! (^_^)hehe..klu xtau tuE fhm2 je la...kna la amik tau sket pengetahuan am tuh! hmmm..tau kn ada case byk university kna ttp sbb H1N1 nih...termasuk la uitm melaka,perak,n perlis nih...0leh itu... bdk2 uitm berikut p0wn cti la dlm smggu k0wt...ha...0leh itu, utk mengelak penularan penyakit ni semua university cwngn uitm diberi cti sem slama semggu tmsk la KAMPUS SAYA (erkkk...bkn bmkna kampus 2 sy punye) tp...kampus tmpt sy blajar..huhu...!(-_-)..s0, sy bley blk umh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hahahahahahahahaahha....(gelak besar nmpknye...)
kpd plajar2 yg xcti tuE mnta maap ye...hehe(^_~).. blk je kt umh nti mula la ak nk mkn sdp2.. ini adlh menu yg sy rncg utk msk kt umh....taraaaa!!!

************** MENU **************
1. TOMYAM UDANG
2. KHAILAN IKAN MASIN
3. IKAN MSK SWEET SOUR(btul ke ak eja ni..lntak la..huhu)
4. TELUR DADAR
5. SOTONG GORENG TEPUNG
6. JUZ LIMAU / JUZ APPLE HIJAU..
**********************************************************

wah...hebat siap sedia menu sgala...mcm ak je yg nk msk...jgn slh fhm kwn2...
yg pastinya mknn sume tue bkn sy yg msk... ibu sy yg msk... sy tlg jer...heheh...
huhhh!!! klu ak bley mAsAk cm 2 TERKEJUT BER0K K0RANG!!! hahahha... (bla dh tau yg pmpn2 ni msti dah xterancam kn...hahahaha)wwawawa...perasan ag...dah!!! jgn byk merapu...0k...utk sesape yg xtau apa itu influenza A H1N1 tu ni dia sket inf0 psl virus tue...

*********** INFORMATION ************
Influenza A(H1N1) virus is a subtype of influenzavirus A and the most common cause of influenza (flu) in humans. Some strains of H1N1 are endemic in humans and cause a small fraction of all influenza-like illness and a large fraction of all seasonal influenza. H1N1 strains caused roughly half of all human flu infections in 2006.[1] Other strains of H1N1 are endemic in pigs (swine influenza) and in birds (avian influenza).

In June 2009, World Health Organization declared that flu due to a new strain of swine-origin H1N1 was responsible for the 2009 flu pandemic. This strain is commonly called "swine flu" by the public media.
~dipetik dr wikipedia~
*************************************************************************************

hahahA...ambik kau!!! bhs inggris tuE... Menggelabah k0wg...k0wg translate la sendiri...hahaha PADAN MUKA!!!! heheh.. sagdjsnfgjnhnkjsd..................................................................................
ha...ni plak rupa virus 2..tgk bt0l2...klu jmpa kt jln bley elak cpt2..hehehe...!(-_-)

sekian sj utk ari ni...ay0s amig0s...chaw!!! salam...

Thursday, July 23, 2009

..disebalik angka enam...



...kami adalah berENAM...

...yang berENAM itu adalah kami...

..........TAMAT...........

Tuesday, July 21, 2009

...klas tadika kah itu??...

salam...tujuan saya menulis entri ini bkn hendak bercerita tentang bdk tadika... ttp sy nk crite tntg bdk klas DCS 5A ni yg k0n0n2 nye super seni0r dah tuE tp prangai xubah2 mcm bdk tadika...HUHHHH!!!!! ..Errrkkk... spe la yg bdk2 klas tUE ye...
nk tau????...teruskan lah membaca entri sya yg xsbrapa indah lagi menarik ini... Fuhhh!!! dah mula la tuE melalut2...ha.. tanpa membuang msa sy nk crite la tentang 20 0rg bdk nih...fuyy0hhh!!!! byk tuE ...mampukah sy...nk tau...truskan membaca sehingga ke n0khtah yg terakhir...hahahahahah...
padan muka k0wang...huhu..(^_~).. Kisahnye bermula begini.....






hari ini tanggal 21 july 2009 tepat jam 2 tgh ari bermula lah kisahnye....
jam 2 ptg ini amat ditunggu2 oleh plajar2 kelas DCS 5A...nk taw sbb apa???? ha...
sbb kelas pkl 2 ni kelas SJ atau dgn nama pnjgnya EN. SHAMSUL JAMEL ILYAS...lecturer Netw0rking...juga merangkap k00rdinat0r CYCOM CLUB...dan juga merupakan ABAH kesygnku...huhuhu....(bkn abah sbnr..cma Academic Advis0r jer..)...
Ari ini km akan belajar membuat, memasang dan menguji cable utk netw0rking...
wahhhh...xsbr2 tuE....


Apabila kelas bmula...semua wajah2 bdk klas ni pn Excited semacam jer mcm nk dpt duit 1 juta... ada plak yg duk jual2 cable ni...peralatan sume dh siap atas meja...waahhhhh!! semangt gitu...huhu...


bila bebudak ni start wt cable...ha....mula la pelbagai adegan dan drama SINETRON, SAMARINDA, n apa2 ntah ag yg dpt dit0nt0n secara LIVE.... huhhh!!! Bkn sng...huhu...muka mcm g0reng pisang hangit pn ada...(ak la tuE..) Msa nk mula wat xnk tgk n0ta... dah 2..mula la teraba2 segala PISAU, GUNTING , TUKUL, PAHAT, GERGAJI, APIT G sume... dan pelbagai lagi alatan utk mem0tong cable tuE...isy3...dahsyat!!! susah sgt ker???
xlah...sng jer...ha... tgk mmg la sng... cube k0 buat dek... baru taw nikmatnye...
hahahah...tp klas ni mmg fun sgt...

cubaan pertama cable sy... FAILED.... cubaan kedua FAILED... cubaan ketiga... ALHAMDULILLAH...bwu la berjaya... 0rg lain dah smapai ke j0h0r... sy bwu nk start enjin...
isy3...LEMBAB t0l la...

Mud... 0rg yg bz ala2 perdana menteri ni... p0wn Failed cubaan pertama...hurmmm..
tp.. dia mmg baik ati... siap 0wg b0leh curi dia punye klip cable ag...hahahhaha..
PADAN MUKA...spa sw0h xjga...
Hud... 0rg yg plg byk perkataan dr perbuatan nih... asek2 amik 0wg punye klip... pas 2 bla 0wg tnya tdh aku gak...wahhhh... byk cntk... jga ang hud...hurmmmm..
mad dud... 0rg yg plg lwk n p0y0 jgak dlm klas juga merangkap ceti xrasmi... asek2 cri psl ngn guE...hurmm... apa dah jd ni??? tadika ke ??? 0r bdk u ni??? punye mcm bdk2 tadika dah klas ni... bising thp cipan... smpai lecturer tak0wt nk mas0k klas... yg si miera ngn mad dud ni lak...bley lawan2 tarik cable dlm klas...
xmatured lgsg!!!! hahah...(spe la miera tue ek...)huhu...

ha..ni nk tunjuk sket wjh2 tekun bdk2 ni wt cable.....Tarraaaaaa!!!!!!

klu anda sume prasan gmbr sy tiada dlm gmbr ini... krn ketekunan membuat cable wayar smpai 3 kali c0baan..hahahha...msa ni xlyn r 0rg nk amik gmbr p0wn... bla dah siap jer cable wayar tuE...
menari2 ak...sr0n0k xtrhingga...dah 2...bla abes klas... n balik bilik...bwu la terhegeh2 nk amik gmbr...hahahah... ak pn nk mencapa gak ngn cable wayar ak ni...ha... tuE dia!!! bdk pul0n tuE... huhu....



Baik lah...sudah pnt menaip...mata p0wn dah ngant0k...tiba la msanya utk sy melab0hkan tirai mata... haha gila puitis tuE!!!! thanx 4 all readers k... ay0s amig0s ak berab0s...salam...
chaw!!!!

Tuesday, July 14, 2009

Anda hebat??? try t0 s0lve this..

Can you solve this?
Only skilled people can solve...
many pe0ple have try this...
Now it is your turn!
A man was travelling to Kasoa
At the bus stop, he met a man with 7 wives
Each wife has 12 sons and 12 daughters
Each daughter of the man's wife had 4 sons and 7 daughters
Each son of the man's wife had 7 sons and 4 daughters
Each grand daughter h ad 4 friends
How many people got to Kasoa?

hehe...
klu dpt jwpn anta k0men kt sy k...
huhu...gelabah k0rang...
huhu...padan muka!!!

Monday, July 13, 2009

mak...0h...mak....

salam kwn2... i g0t this emel from s0me0ne...s0, juz wanna share with you...
enj0y y0ur reading.....cuba la hayati bt0l2...mesti menusuk ke kalbu punyer...huhu...

Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak

Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin...Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu.. aku ingat pasanganku Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........Tapi kalau mak sudah tiada.......... MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya..... berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya..... berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya..... berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya....... berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya..... berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Friday, July 10, 2009

Teka-teki...teka-tekuk...

salam... kengkawan...n0w sy cma nk berk0ngsi teka-teki dgn anda sume...
TARRAAAA>....

Question:

1) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun takleh nak tolak?
2) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
3) Ape persamaan Michael Jordan ngan MichaelJackson?
4) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
5) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?


Answer:

1) Pintu yang ade tulis 'TARIK'
2) Usus
3) Dua-dua tak kenal korang...hehe
4) Dua-dua kalau dah 'kringgg' boleh diangkat...
5) Mestilah kena tebang, spe nak cabut pokok kelapa... gila ka...

Thursday, July 9, 2009

Cinderella...0h...Cinderella...

Al-kisah....

Pada satu hari ada seorang budak prmpuan bernama Cinderella. Dia tinggal bersama emak tiri nya dan tiga orang kakak dia punyer laki... eh salah... kakak tiri dia. Saban hari saban waktu dia asyik kna buli dgn kakak kakak tiri dan emak tiri nya. Hari hari dia diperintahkan oleh manusia manusia yg tak berhati perut ni utk melakukan kerja-kerja umh.

"Cinderella! Amikkkan kan aku air seceb0k!"

"Cinderella! Gosokkan baju aku!!!"

"Cinderella! Pegi kasi kuda ak mkn!"

"Cinderella! Pegi gali perigi!"

Pada satu hari, ada satu majlis tari menari btmpat di istana yg dianjurkan oleh Kelab Joget Lambak. Putera raja di negara itu hendak memilih jodoh untuk dijadikan isteri, so dijemputlah sume anak anak gadis dinegara itu untuk menghadiri temasya tari menari.

Tiga tiga kakak tiri dia bukan main excited sekali... mak dia pun sama. So mereka pun preparelah untuk majlis tersebut dgn harapan mereka akan dipilih untuk menjadi isteri putera raja. Mak dia tak masok share pasal mak dia muka pecah, so dia hanya bleh kasi sokongan moral ja kat tiga tiga anak dia ni. Cinderella pun excited jugak, tapi dia tidak dibenarkan pergi unless dia dah habiskan kerja kerja rumah yg ditugaskan kpdnya. 0leh krana terlalu sangat ingin pergi ke majlis itu, Cinderella berupaya menyiapkan sume kerja kerja rumahnya.

"Ok Emak, sume sudah habis, Cinderella boleh pergi ke party tu next week ye?" katanya dgn nada yg cukup gembira.

Mak tiri dia ni sememangnya tak mahu dia pergi, hati dia busok krndia tahu Cinderella memang jambu. So di perintahkannya lagi untuk terus bekerja.

"Oh kau dah habis ye? Ok sekarang kau cat rumah nie, lepas tu kau pasang cornice letak downlight siket, pastu buat kabinet, pastu buat wiring, kalau dah siap baru kau bleh pergi" perintah mak tiri dia.

Cinderella kecewa, dia tahu there's no way dia bleh buat suma keje2 tu by next week, dia boring, duduk termenung sambil terisak isak menangis. Tiba2...jeng...jeng...jeng.........
Fairy Godmother dia turun dari kayangan.

"Aper pasal kau bersedih Cindy?" tanyer fairy godmother

"Sedih ah... takleh pergi party unless suma kerja kerja nie siap" jawab Cinderella.

"Lerr buat lah keje tu... mana tahu kalau sempat"

"Maner bleh sempat.... nak jalan pi shopping bebarang lagi, abih nak buat lagi... jalan nak shopping bebarang je dah makan masa dua tiga hari" balas Cinderella.

"Oh pasal tu? don't u worry... i can help u on that" balas fairy godmother. "Cam ne?" tanyer Cinderella

Si fairy godmother pun amek sekeping buku yg dah lusuh, dia amek tongkat hikmatnyer dan transform tu buku ke satu buku baru yg sangat tebal. Di campakkannya kpd Cinderella.

"Nak save time? Nah amek nie... Yellow Pages... let ur finger do the walking".kwang3...


SEKIAN

Moral of the st0ry: " Jgn nak berangan, kalau nak sesuatu bnda tu kna usaha sket... jgn harap lah bley jadi dgn serta merta".



ha...ni dia gmbr tempat beradu cinderella ni,,,,

Tuesday, July 7, 2009

c0uple itu salah ke??? Nk tau??

salam sume...t0day sy bkn nk bg ceramah 0r nk bersyarah...hehe.. sy juz nk shared pndapat
dgn anda sume tntg satu artikel menarik..Artikel ini diberi kepada oleh S0ME0NE dua thn lps.. n sy simpan sbgai kenangn sampai skunk.. M0HD FIRDAUS AZIZ i'll always remember you....
tp itu sume x pntg yg pntg sy nk shared artikel ni ngn anda sume... n ikt pndt2 msing2 utk menilainye...0k...

....:*PETIKAN DARIPADA ARTIKEL*:.....

Mjlis malam tu berakhir dgn sesi ta'aruf,

kul 10 sume org dh bebas nk wat pape..

Lgpn ktorg pnt..

xkn nk pnjg2kn program smpi tgh mlm..

pihak penganjur pn phm..

Ttbe saya trgerak hati utk brkongsi mslh

ngn fasilitator yg ade kt situ..

Saya rse ni la mse trbaik nk tnye pndpt

die psl couple.

Tapi saya tragak2..

"kalo betulla couple tu salah..abistu,nk

wat cmne? Aku kne clash ke?

Aaah,watapie pikir cmtu..tnye je la. Kalo

xwat salah nk watapie tkut.."

Lalu saya mnghampiri Brother fasilitator tu..

Mse tu die tgh belek2 trjemahan quran

die sorg2..

"Assalamualaikum, bang, saya nk tnye sket

bule?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nk tnye ape?"

"Er..cmni,saya nk tnye sket. Sblom saya

trlibat ngn dkwh ni, saya ade la knl sorg

kwn ni, prmpuan la. Tapi bknla stakat kwn

biase..rapat gk la. Bkn rapat biase,tapi

rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nk tckp yg saya couple. Kg ape lk

brother tu kate..msti die pndg slack

nnt. Saya angguk je la. Pstu saya tnye..

"Sbnanye..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, mmg fitrah manusia, lelaki akan

trtarik kpd perempuan, bgitu juga

perempuan akn trtarik kpd lelaki. Tapi dlm

islam, perasaan tu prlu ada batasnya.

Pergaulan prlu dijga. Kn Allah firman

dlm surah Al-Isra', surah ke 17, dlm

ayat yg ke 32:

Dan janganlah kamu mendekati zina;

sesungguhnya zina itu adalah suatu

perbuatan yang keji dan suatu jalan yang

buruk."

"Tapi bang,saya xnmpk pn mnghampiri zina.

Niat kami baik. Saya dh cuba sdaya upaya

mngawal perhubungan kami. SMS2 pn xdela

jiwang2,slalu bg tzkirah. Kami selang2

bg, harini saya, esok die. Kn ke baik tu?"

Saya xnk mengalah.

"Mmg betul niat nta baik. Tapi igt, niat

xpernah mnghalalkan cara. Yg batil ttapi

batil, yg haq ttapi haq. Cbe tgk ayat ni."

Smbil brother tu bkk quran die, dan

tnjuk kt saya ayat ni:

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan

sungguh telah nyata bagi kamu

(kehancuran mereka) dari (puing-puing)

tempat tinggal mereka. Dan setan

menjadikan mereka memandang baik

perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia

menghalangi mereka dari jalan (Allah),

sedangkan mereka adalah orang-orang yang

berpandangan tajam.

(Surah Al-Ankabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalo nta tgk ayat ni, setan telah

buat nta pndg indah mnde buruk yg nta

lakukan. Walopun nta brpandangan

tajam,mksdunye nta berilmu tinggi.

Mmgla pd mulanya niat nta baik, tapi igt,

setan licik. Dia akn sdaya upaya buat

nta trjerumus ke dlm kemaksiatan.."

Saya pn ckpla..

"Tapi bang, saya dh jnji ngn die xnk jmpe

lg. Sbb saya tau kalo brjumpe nnt byk

bhyenye. Dan die pn stuju. Kami sme2

mnjge diri. Xkn ia boleh mmbawa kpd zina

jugak bang?"

"Em,btul,nta dh jnji xnk jmpe ngn die

lg. Nta dh dpt elakkan zina mata, zina

tangan, zina kaki. Kalo nta jnji xnk

call die selalu, nta dpt elak zina

telinga dan zina lidah. Tapi akh..msih ada

zina yg ttapi nta xdpt elak bila bercouple.."

"Zina hati?" Saya mncelah.

"Betul, zina hati. Semua ni la yg

Rasulullah jelaskan dlm hadithnya

bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh

check dlm Riyadhus Solihin, bwh bab

larangan melihat wanita. Rasulullah

sabda, mata boleh berzina dgn melihat,

lidah boleh berzina dgn kata2, tgn boleh

brzina dgn brpgangan. Kaki boleh berzina

dgn berjalan ke arah tmpt mksiat. Hati

pula boleh berzina dgn merindui,

mngingati, mmbayangi si die. Hakikatnye,

cmne pn nta wat, nta ttapi xdpt lari drpd

zina hati."

Saya terdiam..kelu. Xtau nk kata apa2.

Sume yg brother tu kate xnmpk pe yg

salahnya. Pstu die smbung..

"Ana dulu pn couple gk. Lg lme drpd nta.

Sjk skolah smpi dh msuk U, dkt nk gred.

Tapi bila ana sdar psl ni, ana trus

tinggalkan. Ana siap dh pikir, dialah

bakal isteri ana, yg akan jd ibu kpd

anak2 ana. Kalo nk ikutkan lg besar mslh

ana drpd nta.

*************************************************

Hmmmm... da bca??? sebenarnya msh ada lagi smbungannya.. tp biar lah setakat ini sj yg sy
k0ngsikan brsama anda sume...S0, skunk klu ada pndpt 0r k0men juz leave me a c0mment k...
da... n salam... (^_~)

Upik abu & Laura.............

salam....ha...pg ptg suiang mlm...asyk dgr 0rg crite psl drama tv upik abu n laura kt tv3 tue....
Cite 2 mmg best..smpaikan dlm chatroom bersepah gna nickname LAURA la...OPIE la...
LUCKY la..GLEN la... n mcm2 la watak dlm drama tv tue...Pengaruh tv skunk mkin kuat di kalangan remaja kte skunk..huhu..(termas0k ak la...) ha... lagu YOU SAY AKU by CINTA LAURA pn dah femes dah skunk ni...waahhhhh...best sgt ke cte 2?????Hmmm.. apa2 pn stiap 0rg punyai hak utk menilai..ikt taste masing2 la...ha..skunk sy nk tunjuk sket picture drama kt tv 3 tue... yg MELETOP tue...Tarrrraaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tajuk : UPIK ABU DAN LAURA
Tayangan : ISNIN - KHAMIS
jam : 2.30 PTG..

Ha....mcm pnh nmpk je...?? kt mne ek...heheheh...tentula di tv3 inspirasi anda..saya...n sume 0rg...hahah.. jd pr0m0ter tv3 la plak ak ni...hahahah... apa2 pn tv3 mmg best.... Kpd sesiapa yg msh bl0m tgk cte ni...jgn lupa men0nt0n ye...huhu... tp jgn tgk smpai xstudy dah la... parah tue.. k lah ek...sy terpaksa undur diri..C0z ada k0mitmen lain plak nih...huhu..daaaa~~~ salam...n CHaw!!!

Sunday, July 5, 2009

sec0nd day sudah....

salam...0k...nmpaknya ari ini kelas sy brmula dgn CSC 349 which is bahasa panjangnye adlh special t0pic in c0mputer science....huhu... subject ni xbtyk jam krdt n xde final xm atas ppr...cuma... sy perlu menyempurnakan database utk final presentati0n nti...waaHHHH!!!! berat ni... mesti hari2ku ditimbuni dgn kerja2 yg mencurah2 ke ladang gad0m..fuy0oo.. ayat..Waaaaaaa...xnk..
tp xpe...yg baiknye xperlu study byk2 utk final xm...huhu...yesssSSS!!!! k lah ek... da nk start klas... sehingga kte berjumpa lagi di lain hari ye kwn2..cehhh!!! p0y0 punye ayat..
k daa.... n salam.. ariy0s amig0s.....chaw!!

Saturday, July 4, 2009

dah start dah....

wawwawawaa....salam sume,...
skunk sume... skunk sy dah mula klas....
xbestnye....hahahahahah...mula la rutin2 lma blk....
first klas ari ni adalah.......................jeng3....DATABASE....
cehhh...wt suspen lak...wlupn dh start klas tp m0od sy still kt umh...
waaaa....xnk blajar r... tp... nk wt cm ne...
sy kna blajar...nti dpt keje... nk bli keta besar...umh besar...sume besar2...huhu..
k dah nk mula klas ni...salam.. take care...ari ni xada k0sa kata bru k... harap maaf...huhu..
chaw dlu...salam...

..nk pr0m0te sket..huhu